Bescherm je gegevens tegen Ransomware

Ransomware gijzelt je gegevens

Je hoorde het al in de nieuwsoverzichten: ransomware maakt dezer dagen veel slachtoffers (bijvoorbeeld met valse mails ivm een Pokémon Go-versie voor computers. Maar… je kan je gegevens beschermen. In deze blogpost leggen we uit hoe.

IT Lynx kan je gegevens tegen ransomware beschermen!

Wat is ransomware?
Ransomware is malware die binnendringt in je computer en je bestanden gijzelt. Je krijgt alle bestanden pas terug als je losgeld betaalt. De meest recente versies zijn onmogelijk te kraken, dus je gegevens gaan onherroepelijk verloren. Zelfs als je betaalt is er geen garantie op herstel (de politie vraagt ook uitdrukkelijk om niet te betalen om de criminelen niet aan te moedigen).

IT Lynx kreeg deze week telefoon van twee zakelijke klanten die ransomware op hun computers hadden. In beide gevallen kregen ze een mailtje waarin stond dat een koerierbedrijf een pakketje wilde afleveren, en ze via een link konden laten weten wanneer de levering mocht plaatsvinden. Nadat ze op de link geklikt hadden, was hun computer geïnfecteerd.

Ransomware is dé populairste manier waarmee virusmakers geld verdienen. Veel antivirussoftwares detecteren deze malware niet omdat er constant nieuwe versies verschijnen. Alleen een veilige back-up van gegevens redt je bestanden, of je kan wel eens een grote smak losgeld moeten betalen. Let wel op, de meeste back-ups zijn niet opgewassen tegen ransomware!

Zijn jouw gegevens veilig?
Ransomware geeft elk bestand een nieuwe geëncrypteerde naam en verwijdert de oorspronkelijke bestanden. Wil je de bestanden terug? Dan moet je een grote som geld betalen.
Een traditionele back-up is meestal zo ingesteld dat zodra een bestand verwijderd wordt op je computer, die ook verwijderd wordt van de back-up. Oeps, je bent alles kwijt, zelfs al back-up je je server. Zo gaat het ook met online cloudsystemen zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive, iCloud, etc, dus daar ben je waarschijnlijk ook alles kwijt.
Ook een back-up maken op een externe harde schijf kan slecht uitdraaien. Want zodra je de schijf met een kabel verbindt met de geïnfecteerde computer, is ook hier alles onherroepelijk geëncrypteerd.

Hoe kan je je beschermen?
Er zijn maar twee opties:
1. Je maakt een back-up op een externe harde schijf, die zeker niet wordt aangesloten op een mogelijk geïnfecteerde computer
2. Dit is de meest veilige optie, zeker voor bedrijven: een veilige opslag en goed ingestelde online back-up. Dat is exact wat IT Lynx doet! Het veilig opslaan van gegevens.

Maak je je zorgen?
Maak je je zorgen over jouw bestanden? Vraag je je af of jouw back-upmanier opgewassen is tegen ransomware? We analyseren het graag samen met jou!
Contacteer ons via het invulformulier. Of bel ons – ook gerust op zaterdag of zondag – op 02/899.94.59!

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

 

Opleiding voor advocaten

IT Lynx organiseert een opleiding voor advocaten

IT Lynx geeft binnenkort enkele opleidingen bij verschillende balies voor advocaten.

De kalender en mogelijkheid tot inschrijven is te raadplegen via het Digitaal Platform voor de Advocaat op de website www.advocaat.be

Volgende punten komen aan bod:

 • Sterktes en zwaktes van verschillende opslagsystemen
 • Lokaal gegevens geëncrypteerd opslaan met AES 256 bit-encryptiesleutel
 • Encryptie behouden op een externe back-uplocatie
 • Data beveiligd verzenden met SSL-verbindingen
 • De veiligheid van encryptie
 • Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van lokale server
 • Beveiliging tegen stroomuitval, diefstal, vandalisme, ongevallen, brand, etc.
 • Het garanderen van de continuïteit
 • Uitsluiten van menselijke fout door automatisatie
 • Compatibiliteit met Windows, Mac en Linux
 • Traceerbare activiteit per medewerker

Deze oplossing vormt geen enkel probleem i.v.m. het beroepsgeheim gezien alle gegevens automatisch onleesbaar gemaakt worden voor derde partijen, waaronder IT Lynx zelf.

 

Opstart van IT Lynx

In juli 2016 startte Mark De Saeger met IT Lynx. “Na jarenlang ervaring als IT consultant voor verschillende bedrijven, bracht ik deze oplossing op de markt vanuit de vraag van klanten. Als informaticus kreeg ik al vaak telefoontjes van klanten die alle gegevens kwijt zijn. Omdat er brand uitbrak, omdat een laptop gestolen werd, of zelfs gewoon omdat de back-up USB-schijf het opeens niet meer lijkt te doen. Een online back-up zorgt ervoor dat je je gegevens nooit kwijt kan raken”, vertelt De Saeger.

Alle gegevens worden geback-upt naar een datacenter. “Ik ben geen fan van gegevens in de cloud zetten, omdat je nooit weet wie er allemaal meeleest. Ook datacenters in het buitenland vallen onder een andere wetgeving dan de Belgische. Daarom werken we bij IT Lynx uitsluitend met een Belgisch datacenter.”

Daar blijft het niet bij. Met de oplossing kan je ook met verschillende mensen op verschillende toestellen tegelijk aan een bestand werken. Maar je kan ook video’s en foto’s delen, je beveiligingscamera aansluiten, vorige versies van bestanden recupereren, noem maar op.

Ook wie bestanden heeft waarop het beroepsgeheim van toepassing is, heeft IT Lynx de ideale oplossing. Alle gegevens kunnen geëncrypteerd worden opgeslagen met een AES 256 bit-encryptiesleutel (minimum 43 tekens). Via een beveiligde verbinding wordt een externe back-up gemaakt naar het datacenter. De encryptie blijft behouden via de verbinding en in het datacenter, waardoor de gegevens dus op geen enkel moment door iemand gelezen kunnen worden. Dit geldt ook voor IT Lynx en het datacenter.

“De mogelijkheden zijn eindeloos, en worden steeds individueel besproken met elke klant. Want een fotograaf heeft bijvoorbeeld andere noden dan een transportbedrijf of een advocatenkantoor. Een persoonlijke aanpak is ons stokpaardje”, sluit De Saeger af.