Bescherm je gegevens tegen Ransomware

Bescherm je gegevens tegen Ransomware

Je hoorde het al in de nieuwsoverzichten: ransomware maakt dezer dagen veel slachtoffers (bijvoorbeeld met valse mails ivm een Pokémon Go-versie voor computers. Maar… je kan je gegevens beschermen. In deze blogpost leggen we uit hoe.

IT Lynx kan je gegevens tegen ransomware beschermen!

Wat is ransomware?
Ransomware is malware die binnendringt in je computer en je bestanden gijzelt. Je krijgt alle bestanden pas terug als je losgeld betaalt. De meest recente versies zijn onmogelijk te kraken, dus je gegevens gaan onherroepelijk verloren. Zelfs als je betaalt is er geen garantie op herstel (de politie vraagt ook uitdrukkelijk om niet te betalen om de criminelen niet aan te moedigen).

IT Lynx kreeg deze week telefoon van twee zakelijke klanten die ransomware op hun computers hadden. In beide gevallen kregen ze een mailtje waarin stond dat een koerierbedrijf een pakketje wilde afleveren, en ze via een link konden laten weten wanneer de levering mocht plaatsvinden. Nadat ze op de link geklikt hadden, was hun computer geïnfecteerd.

Ransomware is dé populairste manier waarmee virusmakers geld verdienen. Veel antivirussoftwares detecteren deze malware niet omdat er constant nieuwe versies verschijnen. Alleen een veilige back-up van gegevens redt je bestanden, of je kan wel eens een grote smak losgeld moeten betalen. Let wel op, de meeste back-ups zijn niet opgewassen tegen ransomware!

Zijn jouw gegevens veilig?
Ransomware geeft elk bestand een nieuwe geëncrypteerde naam en verwijdert de oorspronkelijke bestanden. Wil je de bestanden terug? Dan moet je een grote som geld betalen.
Een traditionele back-up is meestal zo ingesteld dat zodra een bestand verwijderd wordt op je computer, die ook verwijderd wordt van de back-up. Oeps, je bent alles kwijt, zelfs al back-up je je server. Zo gaat het ook met online cloudsystemen zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive, iCloud, etc, dus daar ben je waarschijnlijk ook alles kwijt.
Ook een back-up maken op een externe harde schijf kan slecht uitdraaien. Want zodra je de schijf met een kabel verbindt met de geïnfecteerde computer, is ook hier alles onherroepelijk geëncrypteerd.

Hoe kan je je beschermen?
Er zijn maar twee opties:
1. Je maakt een back-up op een externe harde schijf, die zeker niet wordt aangesloten op een mogelijk geïnfecteerde computer
2. Dit is de meest veilige optie, zeker voor bedrijven: een veilige opslag en goed ingestelde online back-up. Dat is exact wat IT Lynx doet! Het veilig opslaan van gegevens.

Maak je je zorgen?
Maak je je zorgen over jouw bestanden? Vraag je je af of jouw back-upmanier opgewassen is tegen ransomware? We analyseren het graag samen met jou!
Contacteer ons via het invulformulier. Of bel ons – ook gerust op zaterdag of zondag – op 02/899.94.59!

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

 

About the Author

Marijke administrator